Egyenlo banasmod

Net neutrality. A web topológiájának egy alapfogalma. Hibatűrőre, és igazságosra tervezték. Az az alapelv, hogy a hálózat minden résztvevője számára egyenlő eséllyel osztják szét az elérhető sávszélességet. A csövekben továbított tartalom nem befolyásolja, hogy mennyi sávszélességet kap a résztvevő, ugyanis a fizikai átvivőnek ahoz KURVÁRA SEMMI KÖZE! Egyes ISP*-k ezt nem igazán támogatják, mert így bevételtől esnek el. Legalábbis ezt állítják.

Az a zseniális ötletük, hogy kedveznek bizonyos szervereknek, akik ezért fizetnek. Nem egyszerüen arról van szó, hogy egyesek több sávszélességet vennének, hanem hogy a feléjük érkező kéréseket, bizonyos tartalommal, magasabb prioritással továbítják, míg a nem fizetőket parkolópályára állítjak.

Minden szerver fizet a sávszélességéért (Sőt, bizonyos forgalmon túl az adatmennyiség után is), ezért nonszensz lenne, hogy még plusz pénzt akarjanak lenyúlni róluk. Pedig ép ez, amit a Virgin el akar érni Angliában.

Képzeld el, hogy matáv a szolgáltatód. A matávnak ugyebár megvan a maga kis médiabirodalma. Ennek konkurense a zindex médiabirodalma. Milyen lenne, ha a matáv döntené el, hogy ne akarjál indavideot nézni, hanem nézegesd csak az általuk favorizált videát. Hiába vettél 5Mb/2Mb-os szélessávot, döcögne a videónézés, mert a fizikai réteg hátra szorítaná az indavideo felé küldött kéréseidet.

Visszaélés a versenypozicióval? Jogosulatlan előnyszerzés? Európában ez lehetetlen, mantrázod, pedig épp ez, amit a Virgin el akar érni Angliában. (Igen, UK, Europe.)

The new CEO of Virgin Media, Neil Berkett, has openly stated in an interview that they think net neutrality is “a load of bollocks” and claimed they’re already doing deals to deliver some people’s content faster than others. They would then put websites and services that don’t pay Virgin in the “slow lane”, meaning those sites would load slowly and cause most users to give up using them, feeling forced to use whatever Virgin wants to push through their network.

Márpedig, ha a Virgin ezt megcsinálhatja (3.6mega előfizetővel), akkor mi fogja visszatartani a többi ISPt, hogy kövesse a példáját? Semmi…

Ebbe a kicsik, és függetlenek beleroppannak.

Yo Virgin!

Cap this Motherfucker!

Források, olvasgatni: iPower, TorrentFreak, DigitalSpy, Google, SaveTheInternet, Promó Videó

Spread the word!

*: Internet Service Provider. Internetszolgáltató.

Kategória: Koczka, Zanyad! | A közvetlen link.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>